Ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem




Składniki 
ilość porcji: 15 

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki (180 ml) maślanki
  • 3/4 szklanki (180 ml) oleju roślinnego
  • 1 i 1/2 szklanki (300 g) cukru kryształu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki (220 g) startej marchewki
  • 1 szklanka (75 g) wiórków kokosowych
  • 1 szklanka (115 g) posiekanych orzechów włoskich
  • 1 puszka (225 g) ananasa w cząstkach wraz z syropem
  • 1 szklanka (145 g) rodzynek



























Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremkę o wymiarach 20x30 cm.
  2. Do miski przesiać mąkę, sodę, sól i cynamon. Odstawić.
  3. W oddzielnej misce wymieszać jajka z maślanką, olejem, cukrem i wanilią. Zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając.
  4. W oddzielnej misce wymieszać marchewkę z wiórkami kokosowymi, orzechami, ananasem i rodzynkami.
  5. Dużą drewnianą łyżką albo trzepaczką wymieszać tę mieszaninę z ciastem.
  6. Przełożyć do foremki i piec przez 1 godzinę. Sprawdzić wykałaczką czy już upieczone. (Wykałaczka wetknięta w środek powinna wyjść sucha). Odstawić na 20 minut do przestudzenia.

Ekstrakt waniliowy

Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Jak przygotować tortownicę

Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!


Komentarze

Popularne posty