Ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem
Składniki
ilość porcji: 15
- 3 jajka
- 3/4 szklanki (180 ml) maślanki
- 3/4 szklanki (180 ml) oleju roślinnego
- 1 i 1/2 szklanki (300 g) cukru kryształu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki (220 g) startej marchewki
- 1 szklanka (75 g) wiórków kokosowych
- 1 szklanka (115 g) posiekanych orzechów włoskich
- 1 puszka (225 g) ananasa w cząstkach wraz z syropem
- 1 szklanka (145 g) rodzynek
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 1godz. › +20min. studzenie › Gotowe w: 1godz.40min.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremkę o wymiarach 20x30 cm.
- Do miski przesiać mąkę, sodę, sól i cynamon. Odstawić.
- W oddzielnej misce wymieszać jajka z maślanką, olejem, cukrem i wanilią. Zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając.
- W oddzielnej misce wymieszać marchewkę z wiórkami kokosowymi, orzechami, ananasem i rodzynkami.
- Dużą drewnianą łyżką albo trzepaczką wymieszać tę mieszaninę z ciastem.
- Przełożyć do foremki i piec przez 1 godzinę. Sprawdzić wykałaczką czy już upieczone. (Wykałaczka wetknięta w środek powinna wyjść sucha). Odstawić na 20 minut do przestudzenia.
Ekstrakt waniliowy
Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"
Mililitry, szklanki, łyżki...
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
Jak przygotować tortownicę
Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!
Komentarze
Prześlij komentarz