Ciasto wiosenna zebra
Ciasto wiosenna zebra
Składniki
biszkopt (tortownica 21 cm)
3 jajka
3/4 szkl mąki
1/2 szk cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g śmietany 18 %
1 galaretka agrestowa
1 galaretka z owoców leśnych
1 mały słoik jagód w soku
250 g śmietany 30 %
1 śmietanex
1 cukier waniliowy
2 łyżki utartej mlecznej czekolady
Sposób przygotowania
1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. studzimy.
2. Obie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Zostawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę z owoców leśnych łączmy ze śmietaną 18 %.
3. Biszkopt kroimy na dwa blaty. Jeden wkładamy do tortownicy. Na nim wylewamy 2 łyżki tężejącej agrestowej galaretki, kładziemy kilka jagód (użyłam tych z soku), dalej dwie łyżki śmietanowej masy i znów galaretka, jagody, masa i tak do wyczerpania składników.
4. Nakładamy drugi biszkopt i wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.
5. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem waniliowym i śmiatanfixem. Nakładamy ją na schłodzone już ciasto.
6. Wierzch posypujemy utarta czekoladą. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz