Baranek wielkanocny
Baranek wielkanocny
Klasyczny przepis na baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego, posypanego cukrem pudrem.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 125g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 75g masła
- 25g mąki ziemniaczanej
- 125g mąki pszennej
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Ostudzić.
- Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Ubić jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę.
- W osobnej miseczce wymieszać obie mąki. Mąki przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
- Dalej mieszając dodać powoli roztopione masło.
- Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem. (Nie napełniać po sam brzeg. Ciasto urośnie podczas pieczenia. Jeśli jajka są duże, ciasta może być za dużo. Z reszty można zrobić np. babeczki ;))
- Baranka piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
- Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
- Baranka posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz