Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny




Klasyczny przepis na baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego, posypanego cukrem pudrem.
Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 75g masła
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 125g mąki pszennej
  • cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:
  1. Masło roztopić. Ostudzić.
  2. Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  3. Ubić jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę.
  4. W osobnej miseczce wymieszać obie mąki. Mąki przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  5. Dalej mieszając dodać powoli roztopione masło.
  6. Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem. (Nie napełniać po sam brzeg. Ciasto urośnie podczas pieczenia. Jeśli jajka są duże, ciasta może być za dużo. Z reszty można zrobić np. babeczki ;))
  7. Baranka piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
  8. Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
  9. Baranka posypać cukrem pudrem.



Komentarze

Popularne posty