Ciasteczka z masłem orzechowym


Ciasteczka z melasą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
120g miękkiego masła
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru (można dodać trochę mniej, ciastka są dość słodkie)
2/3 szklanki melasy (użyłam melasy z trzciny cukrowej)
1 jajko
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej + około 1/4 szklanki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Dodatkowo:
trochę jasnego brązowego cukru do obtoczenia ciasteczek

1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
2. Dodać jajko i wymieszać krótko mikserem , jeśli masa się zwarzy, proszę się nie przejmować. Następnie dodać melasę i wymieszać do połączenia składników.
3. Do mąki 2 i 3/4 szklanki dodać sodę, sól i cynamon, wymieszać.
4. Przygotowaną mąkę dodać do masy z melasę i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Odstawić mikser i ciasto zagnieść rękoma. Jeśli będzie zbyt klejące, dodać jeszcze mąki około 1/4 szklanki.
Ciasto wstawić do lodówki na koło 30 minut.
5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, obtaczać w cukrze i układać je na blaszce do pieczenia, lekko spłaszczać . Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia lub matą silikonową do pieczenia.
6. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15 minut.
Udanych wypieków:)

Komentarze

Popularne posty