MUFFINKI PIERNIKOWE

SKŁADNIKI

 12 SZTUK
MUFFINKI PIERNIKOWE
  • 200 g mąki
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 150 ml maślanki
  • 2 małe jajka
  • 1 i 1/2 łyżki wódki orzechowej, rumu lub mleka

PRZYGOTOWANIE

    • Przygotować formę na muffiny i wyłożyć ją 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    • Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszać.
    • Do rondelka wlać mleko z miodem, wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia.
    • Do czystej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę, rum lub mleko. Wlać mieszankę mleka i miodu i wymieszać rózgą lub zmiksować.
    • Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać lub zmiksować na jednolitą masę bez grudek mąki.
    • Ciasto wlać do papilotek, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Założyć osłonki ozdobne jeśli mamy.

      Krem można wycisnąć na kształt choinki i dodatkowo posypać posiekanymi niesolonymi pistacjami lub kolorową posypką.

      SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty