MUFFINKI PIERNIKOWE
SKŁADNIKI
12 SZTUK
MUFFINKI PIERNIKOWE
- 200 g mąki
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 125 ml oleju roślinnego
- 150 ml maślanki
- 2 małe jajka
- 1 i 1/2 łyżki wódki orzechowej, rumu lub mleka
MUFFINKI PIERNIKOWE
- 200 g mąki
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 125 ml oleju roślinnego
- 150 ml maślanki
- 2 małe jajka
- 1 i 1/2 łyżki wódki orzechowej, rumu lub mleka
PRZYGOTOWANIE
-
- Przygotować formę na muffiny i wyłożyć ją 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszać.
- Do rondelka wlać mleko z miodem, wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia.
- Do czystej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę, rum lub mleko. Wlać mieszankę mleka i miodu i wymieszać rózgą lub zmiksować.
- Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać lub zmiksować na jednolitą masę bez grudek mąki.
- Ciasto wlać do papilotek, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Założyć osłonki ozdobne jeśli mamy.
Krem można wycisnąć na kształt choinki i dodatkowo posypać posiekanymi niesolonymi pistacjami lub kolorową posypką.
SMACZNEGO :)
- Przygotować formę na muffiny i wyłożyć ją 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszać.
- Do rondelka wlać mleko z miodem, wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia.
- Do czystej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę, rum lub mleko. Wlać mieszankę mleka i miodu i wymieszać rózgą lub zmiksować.
- Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać lub zmiksować na jednolitą masę bez grudek mąki.
- Ciasto wlać do papilotek, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Założyć osłonki ozdobne jeśli mamy.
Krem można wycisnąć na kształt choinki i dodatkowo posypać posiekanymi niesolonymi pistacjami lub kolorową posypką.SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz