Zaczynamy z serią wielkanocną


Mazurek migdałowy



Składniki:
  • 10 dag mąki
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 12,5 dag masła
  • żółtko
  • 7 dag cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżeczka kwaśnej śmietany




  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta czerwonego barwnika spożywczego
  • kandyzowane wiśnie
  • płatki migdałowe

    Na lukier:
    • 10 dag cukru pudru
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • szczypta czerwonego barwnika spożywczego
    • kandyzowane wiśnie
    • płatki migdałowe

    • W misce wymieszaj mikserem mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, masło, cukier puder, żółtko i śmietanę.
    • Przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.
    • Zrób z ciasta kulę i rozwałkuj na okrągły placek.
    • Włóż go do okrągłej blaszki na tartę, a nadmiar ciasta wystający z formy zawiń do środka.
    • Nakłuj widelcem i piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.   
    • Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i barwnikiem na gładki lukier.
    • Rozsmaruj go na upieczonym cieście.
    • Całość udekoruj kandyzowanymi wiśniami i płatkami migdałowymi.
    • Odstaw, żeby dekoracje na mazurku dobrze zastygły.

Komentarze

Popularne posty