Zaczynamy z serią wielkanocną
Mazurek migdałowy
Mazurek migdałowy
Składniki:
- 10 dag mąki
- 10 dag zmielonych migdałów
- 12,5 dag masła
- żółtko
- 7 dag cukru pudru
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżeczka kwaśnej śmietany
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta czerwonego barwnika spożywczego
- kandyzowane wiśnie
- płatki migdałowe
Na lukier: - 10 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta czerwonego barwnika spożywczego
- kandyzowane wiśnie
- płatki migdałowe
- W misce wymieszaj mikserem mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, masło, cukier puder, żółtko i śmietanę.
- Przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.
- Zrób z ciasta kulę i rozwałkuj na okrągły placek.
- Włóż go do okrągłej blaszki na tartę, a nadmiar ciasta wystający z formy zawiń do środka.
- Nakłuj widelcem i piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i barwnikiem na gładki lukier.
- Rozsmaruj go na upieczonym cieście.
- Całość udekoruj kandyzowanymi wiśniami i płatkami migdałowymi.
- Odstaw, żeby dekoracje na mazurku dobrze zastygły.
Komentarze
Prześlij komentarz